fredag 20 oktober 2017

Det får bli ett inlägg till.






 Notera att detta är skrivet den 27 september 2014

Östra Storgatan 91.
I dag lördagen den 27 september skall jag berätta om ett hus på Liljeholmen. Observera inte öster. Det finns en mycket speciell anledning till att jag skriver artikeln just denna dag. I dag kommer jag nämligen att sitta i Kinnarps arena för att hylla en av de största idrottsmän vi haft i Jönköping. En fantastisk ishockeyspelare, en oerhört korrekt människa och en ambassadör för Jönköping. När idrottsmänniskor idag knappast kan få ihop en mening på fyra ord utan att svära eller att lägga in ett ”typ” så är Johan Davidsson en vältalig idrottsman som aldrig skyller sina tillkortakommanden på någon annan. I dag kommer hans tröja att hissas i taket på Kinnarps arena och det blir en högtidsstund. Men vadå, vad har han med ett hus på Liljeholmen att göra. Vänta får ni se. Nu börjar historien.

Östra Storgatan 91 kallas ju för det mesta Dag Hammarskjöldshuset. Något missvisande kan man tycka, då den sedermera till FN:s generalsekreterare utsedde Dag, enbart bodde i huset något år. Född år 1905 flyttade han redan 1907 till Uppsala där hans far blivit landshövding. Själv angav han alltid Uppsala Slott som sin uppväxtplats. Vi Jönköpingsbor skyltar med andra ord med lånta fjädrar enligt mitt förmenande. För min del tycker jag att vi kan kalla huset Johan Davidssons hus, han har ju fått ett pris uppkallat efter sig, varför då inte ett hus, eftersom han har bott där längre än Dag Hammarskjöld och är mer känd för en nutida publik, skämt åsido. Se, där kom kopplingen till dagens stora begivenhet.
Det hus som idag ligger på platsen är inte det ursprungliga. Det ursprungliga huset var en ”villa som uppbyggdes till ett wärdshus, modellerat efter Liljeholmen i Stockholm”, som det står i ortsnamnsarkivet. Namnet har kommit till genom att någon tyckte att den ursprungliga byggnaden liknade ett hus i Stockholm. En teori att namnet Liljeholmen skulle kommit från de gula strandliljor, som växte i kärret på öster, kan vi nog stryka.
Östra Storgatan 91 idag är en del av den ursprungliga fastigheten Liljeholmen. Den bestod av Östra Storgatan 89-95. Det ursprungliga huset Liljeholmen, byggdes omkring 1730 och var ett utvärdshus, placerat utanför staden. Under 1800-talet serverades här både Carlsbader- och andra mineralvatten. I en annons i Jönköpingsbladet 1859 läses följande: ”På anmodan meddelas att omnibussen i stället för turer till Vesterbrunn, kommer,  efter anteckning af minst 10 personer af  bliwande brunnsällskap på Östra Plantagen, för sällskapets räkning dagligen och på tid som bestämmes, att göra lustturer på 1 timmars längd”. Det var inte fråga om motordriven buss, den var hästdriven! Namnet Östra Plantagen syftar på de odlingar, bland annat tobaksplantager, som fanns mellan Östra Storgatan och Vättern. Härav namnet Plantagegränd öster om före detta Östra skolan (Liljeholmsskolan).
Under 1890-talet styckas tomten i tre delar. På Östra Storgatan 89 uppfördes Strandgården av skräddare Vallentin och på Östra Storgatan 95 byggde major Engdahl det som idag är Korskyrkan. Den mellersta delen köptes av överste de Laval (regementschef på A 6 1898-1899) och där uppförde han den byggnad vi ser idag och som Dag Hammarskjöld tillbringar några månader i. Numera är den ändrad, bland annat byggdes den till 1950. Skall vi kanske återta det gamla namnet Liljeholmen och låta Uppsala vara Dag Hammarskölds uppväxtstad?

Nytt foto: Lennart Lindberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar