torsdag 29 december 2016

DAGENS GATA

Efter en ide jag sett från Norrköping tänkte jag att jag skulle skriva lite då och då om Dagens gata. Jag har fördjupat mig en del i gatunamnen och därför skulle det vara roligt att på något sätt kunna sprida denna kunskap. Kanske är det jag som övervärderar intresset men jag gör ett försök. Sedan får vi se vart det bär.
Vad börjar man? Född på västra sidan om Kanalen borde jag börja här, men om vi skall ta det lite i kronologisk ordning tycker jag vi börjar på öster med Gustav II Adolfs stad. Den fanns mellan Kanalen och Tullporten och mellan Vättern(Storsjön) och Munksjön(Lillsjön). En tidig stadsplan syns här.
En enkel stadsplan, två gator i östlig-västlig riktning och ett otal gränder i norr och söder.
Jag börjar med de två i öster-väster och de öppna platser som fanns.
Storgatan i höjd med nuvarande Hoppets Torg.

Storgatan

Ett enkelt och logiskt namn. Följde i stort sett den gamla vägen över Sanden till Husqvarna och vidare norröver. Denna bild är från slutet 1800-talet och vi ser gaslamporna (1862) men inga spårvagnar (1907). Huset i vänster bildkant skymtas texten STAURANT och är Stora Hotellet. Sedan ett hus som så småningom kom att inrymma Sandwalls Järnaffär och i det sista huset innan Vattengränd (Bredgränd) kom Bergmans Bokhandel att ha sin affär i många år.

Smedgatan

Smedgatan och torgen på öster får bli nästa "Dagens gata".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar